Dette er tekstversionen af PTSD - hvad er det?
Klik her for at komme til den grafiske version af PTSD - hvad er det?

Forside - Læs op - Sitemap


PTSD - hvad er det?


Mennesker, der har været udsat for voldsomme og traumatiske oplevelser, kan udvikle den psykiske sygdom PTSD – Post Traumatic Stress Disorder.
Det kan skyldes krig, naturkatastrofer, tortur og voldtægt og lignende oplevelser.

De fleste mennesker får en akut stress-reaktion, hvis de bliver udsat for en voldsom begivenhed. Det er en helt naturlig reaktion. Men i nogle tilfælde fortsætter stress-reaktionen og udvikler sig til en kronisk lidelse – PTSD – som påvirker alle aspekter i livet, og som kræver behandling.

De mest almindelige symptomer på PTSD
 

Der kan være flere symptomer i forskellige kombinationer.

Behandling af PTSD

Man kan få et godt liv på trods af diagnosen PTSD.

I mange tilfælde er medicin nødvendig for at dæmpe symptomerne, så patienten kan få gavn af behandling ved psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter.

På Afdeling for Traume- og Torturoverlevere er vi eksperter i at behandle mennesker med PTSD – mennesker, der har været udsat for ting, der er svære at glemme. Vi behandler flygtninge og indvandrere, der er blevet traumatiseret i deres hjemland på grund af krig, tortur eller forfølgelse. Vi behandler også danske krigsveteraner med PTSD.

Man skal have en henvisning fra sin egen læge for at komme i behandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, som er en del af Psykiatrien i Region Syddanmark.

Pårørende til mennesker med PTSD

Når man har fået PTSD efter traumatiske oplevelser, kan personligheden ændre sig. Det kan være svært at forstå og acceptere for dem, som bliver ramt. Det er også rigtig svært at forstå og håndtere for pårørende. Man kan som ægtefælle opleve, at den person, man giftede sig med, er forsvundet eller blevet til et helt andet menneske.

Det kan være en stor hjælp for pårørende at vide noget om PTSD. Forståelse og indsigt i sygdommen gør, at man kan afhjælpe nogle af de PTSD-symptomer, som ægtefælle, forældre eller andre pårørende lever med i hverdagen. Det kan være en lettelse at tale med pårørende i samme situation eller med en professionel behandler for at kunne tale åbent om sine bekymringer og oplevelser.

På Afdeling for Traume- og Torturoverlevere inddrager vi pårørende gennem:

 

 
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk